Tekne kiralama, kiralık tekne

Tekne kiralama, kiralık tekne
Kiralık tekneler

14 Şubat 2014 Cuma

Tekne kiralama ve kiralik teknede yakıt ekonomisi

Kiralık tekne dediğimiz zaman ilk akla gelen teknenin tipi, boyu, motoru gibi daha dışsal konular gelir. Ama bu teknenin bir de o kadar önemli olan yakıt tüketimi vardır. Eğer siz bir motoryat kiraladıysanız ve bir hafta teknede geçirecek ve birçok koya gidecekseniz bayağı bir para harcayacaksınızdır. Ama yelkenli kiralaması yaptıysanız yakıt maliyetiniz çok az olacaktır. Rüzgar olduğu sürece. Guletlerde de yelken açarsanız sizi bir nebze rahat ettirecektir.

Kiralik motoryatınızda yakıt kullanımında önemli hususlar nelerdir:

Motorun doğru ve doğru devirde kullanımı:
Sürekli hız koluyla ileri, geri veya hızlı, daha yavaş yaparsanız çok yakıt harcarsınız.
Devir arttıkta yakıt tüketimi artacaktır. Son sürat gitmek zevkli olduğu kadar da pahalıdır. Motorunuzu 3000 ile 4000 RPM arasında tutarsanız. Yakıt tüketiminiz daha az olacaktır.

Trim ayarınız doğru yapılması:
Doğru hızda ve dopru dalgada doğru trim ayarı yapmalısınız. Tekneyi kiralarken kesinlikle tekneyi size verene sorun. Yoksa yanılma deneme yoluna gitmeniz gerekir.

Arkadan çektikleriniz:
Eğer arkadadan servis botu çekiyorsanız bu sizi yavaşlatır. Mümkünse içeri veya arkada güverteye sudan kesilecek şekilde içeri almaya çalışın.

Aerodinamizmi bozan durumlar
Teknenin aerodinamik yapısını bozan, adeta arkadan açılmış şemsiye gibi sizi çeken tenteleri seyir sırasında veya çok rüzgarlı durumlarda kapatabilirsiniz.

Kullanmadığınız ağırlıkları yanınıza almayın.
Tabii yedek çapa alacaksınız ama bir bakın belki istemediğiniz surf tahtası vardır. Bunu kıyıda bırakabilirsiniz.

Tabii en önemlisi teknenin altının, pervanesinin, şaftının temiz olması. Ama kiralik motoryatta veya kiralik yelkenlide bunları temiz olduğunu varsayıyoruz.


Bir ipucu: Sürat tekneleri veya hızlı giden motoryatlar ilk hızlanmaya başlarken hemen son süratlerini elde edemezler. İlk önce kıçlarının yani arka taraflarının sudan çıkması ve hidroplaning yapmaları gerekir. Ondan küçük sürat teknelerinde yolcuların arkadan öne gelmeleri istenir. Motoryatta bunu yapmanız zor olabilir. Dolayısıyla ilk başta aşırı hız kullanabilirsiniz ama tekne hydroplane  yapmaya başladığında gazı biraz azaltabilirsiniz. Yakıt tüketimi azalacak ama hızınız çok düşmeyecektir.

İyi seyirler


1 yorum:

  1. Tekne kiralayacaksanız yakıt tüketimini çok iyi araştırın. Hesabınızı ona göre yapın. Çok dikkat edilmesi gereken bir husus.

    YanıtlaSil