Tekne kiralama, kiralık tekne

Tekne kiralama, kiralık tekne
Kiralık tekneler

10 Şubat 2014 Pazartesi

Gulet tipleri ve tekne kiralama

KiraGuru.com ’dan bir kiralik tekne kiralamaya karar verdiniz ve mavi yolculuğa çıkacaksınız. Peki kiralayacağınız guletin tipini biliyor musunuz? Genelde herkes gulet dese de guletler genelde üçe ayrılır:

Tirhandil: Bu tekneleri hem önleri hem de kıçları birbirine benzer ve sivridirler. Yelken yapmaya çok elverişlidirler ve manevra kabiliyetleri yüksektir. 7 – 12 metre arasında olan bu teknelere Ege ve Akdeniz’de rastlanır.  12 metrelik bir tirhandilin kapasitesi 6-8 kişidir. Bu düşük kapasite aynı zamanda tirhandilin diğer mavi yolculuk teknelerinden daha az rastlanmalarına sebep olmuştur.

Gulet: Mavi Yolculuk deyince aklımıza gelen teknedir. Geniş ve yuvarlak bir kıç (arka) tarafa sahip olduklarında arka tarafları yeme ve dinlenme için idealdir. Boyları büyüdükçe iki direkli versiyonları artar. Trinketa denilen yelkenleri vardır. Boyları 10 metre ile 40 metre arasında değişebilir. Günümüzde oldukça lüks olanları da inşa edilmektedir.

Aynakıç: Gulete göre en büyük farkları kıç taraflarında kamara olmasıdır. Dolayısıyla dinlenme ve yemek alanı kıç kamaranın üzerinde ve daha yüksektedir. Gulete göre daha yüksek kapasitelidirler. Genelde Mavi Yolculuk için kullanılırlar. İstanbul’da neredeyse görmek pek mümkün değildir.
Mavi Yolculuğa çıkarken hangi tip tekne size gerekli? Eğer grubunuz küçükse Tirhandili düşünebilirsiniz. 10 kişiden fazla iseniz seçiminiz gulet ile aynakıç arasında olur. Ekip büyüdükçe ve kamara ihtiyacı arttıkça aynakıçı düşünebilirsiniz.

Seyahate çıkamadan önce yapacağınız kısa bir araştırma tatiliniz çok daha güzel geçmesini sağlayacaktır.

2 yorum:

  1. Kiralık teknelerle ilgili çok güzel bir yazı yazmışsınız teşekkürler. Guletler her ne kadar mavi yolculuk için kullanılsa da tırhangilleri çok beğeniyorum.

    YanıtlaSil
  2. Tekne kiralarken bu farklara dikkat edilmeli. Güzel bir yazı teşekkürler.

    YanıtlaSil