Tekne kiralama, kiralık tekne

Tekne kiralama, kiralık tekne
Kiralık tekneler

2 Eylül 2012 Pazar

Kiralık tekne mi? Yoksa satın almak mı?


Tekne kiralasam mı? Yoksa satın mı alsam? Birçoğumuz bu soruyu sormuşuzdur. KiraGuru.com ‘daki kiralık tekneler size çok cazip gelmiş olabilir. Ama bu soruyu cevaplamanın bir duygusal, bir de matematik yönü var.

 

Duygusal olarak sahip olsa hissi, benim olma duygusu içinizde olabilir. Ama bunun bir de mali boyutu var. Maalesef ülkemizde tekne sahip olmak acayip çok pahalı. Marina sayısı az olduğu için marina açan işletmeler bir iki sene fiyatlarını daha mantıklı seviyelerde tuttuktan sonra hemen fiyatlara zam yapıyorlar. İddia ediyorum ki Türkiye’de ki marina ücretleri Amerika’dan kat kat daha pahalı. Hem de Amerika’da her zevk, çeşit ve seçeneğe göre marina veya bağlama noktası var.

 

Her neyse geri gelelim tekne kiralamalı mı, yoksa satın mı almalı sorusuna? Bir teknenin genel senelik masraflarını şöyle sıralıyabiliriz:


·         Marina bağlama ücreti: Bu ücret Istanbul’da genelde 4-5000 Avro’dan başlıyor ve tekne büyüdükçe artıyor. 10 metrelik bir tekne 10.000 TL ise 15 metrelik bir tekne için bu 15.000 TL olabilir.
Senelik ve iki senede bir karaya çekme ücreti: Karaya çekmek için marina en az 1500-2000 TL vereceksiniz. Buna ek olarak günlük karada durma parası eklemeniz lazım. Tekne ne kadar büyükse ücreti de o kadar yüksek olur.

·         Karaya çekince altının zehirlenmesi ve genel bakım: En az 2000 TL ayırmalısınız. Bu da eğer teknede sadece minimum alt zehirlemesi ise. Buna bordronun da cilalanması, boyanması eklenirse, ekleyin 2000 TL daha.

·         Yıllık tekne ve motor bakımı: Genel bakım olarak 500 TL ayırabilirsiniz. Bunu da senelik yağ, filtre değişimi, ustanın herşey yolunda mı değil mi diye bakması diye düşünebilirsiniz

·         Beklenmedik bakımlar: Asıl canınızı yakan bunlar olacak. Tekne ne kadar ihtiyarsa bu masraflar da o kadar çok olur. Akü, pompalar, dönen parçalar, filtreler, kayışlar hem size sürpriz çıkartabilir. Şaft kırılması en az 1000 TL: Motor rektifiyesi en az 2000 TL. Pompa yenileme en az 500 TL olarak düşünebilirsiniz.

 

Bu liste maalesef daha da artabilir. Peki tekne almamalı mısınız? Hayır. Satın alın. Ama ne ile karşılaşacağınız konusunda fikriniz olsun. Sonra size sürpriz olmasın.

 

İkincisi almadan önce kesinlikle deneyin. Beğendiğiniz tekneyle birkaç seyire çıkın. Başka tekne sahipleri ile konuşun, fikir alın. Sizin bulunduğunuz yerlerdeki iyi marina, usta, boyacı gibi konularda fikir alın.

 

 Bol şans.
Aşağıdaki bloga da bakmanızı tavsiye ederiz:
 http://kiraguru.blogspot.com/

 

2 yorum:

  1. kesinlikle katılıyorum. kiralamalı

    YanıtlaSil
  2. Tekne kiralamak kesinlikle satın almaktan daha mantıklı. Teknelerin satış fiyatını bir kenara bırakın marina ve bakım ücretlerini de düşündüğünüzde kiralamak hem ekonomik hem üzerinizden bir çok yükü hafifletiyor.

    YanıtlaSil