Yaz sezonu başlarken her tekne sahibi hummalı bir yaz sezonu hazırlığı başlar. Her teknenin sezon başında elden geçirilmesi, periodik bakımlarının yapılması ve gereken parçalarının değiştirilmesi gerekir. Bu bakım ve tamirler hem sizin problemsiz bir yaz geçirmenizi hem de tekne aksamlarının ömrünün uzamasını sağlar. Maalesef tuzlu su ve güneş tekne aksamlarının ve teknenizin en büyük düşmanıdır. Hiç dokunulmayan halat veya metal bir aksam bile zamanda aşınır ve yenilenmesi gerekir.
Yıllık bakımda nelere bakmalısınız?
· Tekne gövdesi: Birçok tekne her sene veya en az iki senede bir karaya çekilip altları temizlenmeli ve zehirli boya ile boyanmalıdır. Karaya çekme ve gereken işçilik teknenizin bulunduğu yere, tipine ve boyuna göre değişir. Örneğin tahta tekneler her sene çekilmesi gerekmesine rağmen, fiberglas teknelerde bunu iki seneye çıkartabilirsiniz. Bulunduğunuz sular da buna çok büyük etkendir. İstanbul’da neredeyse kullanacağınız her türlü zehirli boya yeterli olmayacak ve teknenizi her sene karaya çekmeniz gerekecektir. Bodrum’da teknenize yapışan böcekler ile İstanbul veya Çeşme’deki canlılar çok farklı olacaktır. Dolayısıyla seçeceğiniz boya, zehir ve astarı bölgenize uygun olarak seçmeye özen gösterin.
· Motor: Motorunuz sezon bakımına kesinlikle girmelidir. En azından yağ, yağ filtesi, mazot filtesi gibi sezonluk ürünler değiştirmelidir. Özellikle bir usta ile önerilen motor bakımınızı yapmanızı ve bu sırada gerekli yedek parçaları da temin etmeniz faydalı olacaktır. Geçen yaz kullandığınız yedek lastiğin yenisi almak çok yerinde olur. Motor üzerinde aşınan hortum ve telleri de iyice inceleyin. Gerekenleri hemen değiştirin.
· Aksesuarlar: Tüm aksesuarlarınız tam çalışıyor mu? Hepsini açıp kapayın. Gereken ampülleri değiştirin. Kışın sudan paslanmış birşey var mı diye çek edin. Bu arada akülerinizi de unutmayın.
· Aksam: Sadece kabin içi, motora değil halatlarınızı da kontrol edin. Birçok halat 4-5 seneden sonra kendini koy verir. Döşemeler tamam mı? Yartık minder var mı?
Teknenizi karaya çekmeden önce çekek yerlerini ve usta ve marangozlarını önceden ayarlamayı unutmayın. İstanbul fiyatlarına baktığımız zaman en pahalı Pendik Marintürk ev Ataköy Marinalarının (yaklaşık 800-1000 TL) ve daha sonra az farkla (Kalamış Fenerbahçe Marinalarının olduğunu göreceksiniz). Istanbul West ve Yalova Setur Marinaları birçok kişi çok iyi bir alternatif olacaktır. Fiyat alırken promosyonları, neyin dahil, neyin hariç olduğunu kesinlikle sorun. Birçok marina dışarıdan gelen usta, su ve elektrik için ek ücret almaktadır.
Tekneniz karadeyken ne yapacaksınız? Bazen 3 gün düşündüğünüz işler birkaç hafta sürebilir. Bu sırada tekne kiralamaya ne dersiniz? Sadece kiralık tekne değil her türlü kiralamanız için www.kiraguru.com sitesini ziyaret edin. Kısa süre ihtiyacınız olan elektronik ürünleri burada bulabilirsiniz.
Şimdiden iyi bir yaz sezonu geçirmeniz dileğiyle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder